Servicii

Nr.

Crt.

Numele încărcăturii

Unitate

Pretul în EURO fără TVA

1

Taxă de aterizare

Tone

3

2

Taxă de iluminare

Tone

1,50

3

Taxă de parcare

Tonă/oră/procedură

0,05

4

Taxă servicii pasageri

Pasageri îmbarcați

2,50

5

Taxă securitate aeroport

Pasageri îmbarcați

3

Restricții lichide

Lichidele (LAGs – lichide, aerosoli şi geluri) includ: paste, loţiuni, creme, amestecuri de lichide, conţinutul recipientelor sub presiune şi alte articole cu o consistenţă similară.

Exemple concrete de articole asimilate LAGs:

  • produse cosmetice: pastă de dinți, gel de păr, parfumuri, spumă de ras, şampon/balsam, cremă/loţiune faţă sau corp, mască de păr, fixativ, spumă pentru păr, spray-uri de orice fel, fond de ten lichid, mascara, ruj lichid, etc.;
  • băuturi: băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, siropuri, apă, etc.;
  • alimente: supă, ulei, miere (inclusiv zaharisită), iaurt, smântână, humus, maioneză, muştar, ketchup, cremă de brânză, salată de vinete/icre, shake-uri proteice, gem, compot, frişcă lichidă, baterii pentru lada frigorifică (încărcate cu gel sau lichid), etc.

Fără a fi exhaustivă, enumerarea de mai sus include câteva exemple de articole care pot fi asimilate categoriei “LAGs”. În funcţie de criteriile descrise, la subpunctul dedicat – “Care sunt lichidele permise la transport în bagajul de mână” -, puteţi aprecia dacă vă este permis transportul acestora în bagajul de mână.

Care sunt lichidele permise la transport în bagajul de mână?

Sunt permise, în cabina aeronavei, LAGs ambalate în recipiente individuale cu capacitatea de maxim 100 ml sau echivalent și care se află într-o singură pungă de plastic, transparentă, resigilabilă (cu sistem de închidere prin presare sau tip fermoar) cu volumul pungii de maxim 1L, complet închisă. O pungă are următoarele dimensiuni: 20X20 cm sau 15X25 cm. Recipientele care au capacitatea mai mare de 100 ml, chiar dacă sunt parțial umplute, nu sunt acceptate la transport în cabina aeronavei.

Notă: Un pasager are dreptul la o singură astfel de pungă.

Sunt permise în bagajul de mână LAGs care, pe durata călătoriei, urmează să fie folosite în scop medical sau care răspund unei necesități dietetice speciale.

O adeverinţă sau o scrisoare medicală care să confirme necesitatea utilizării medicamentelor poate fi utilă, însă nu este obligatorie.

Alimentele în stare lichidă pentru bebeluși sunt permise.

LAGs sigilate într-o pungă STEB (Security Tamper-Evident Bag).

STEB este punga pe care o primești de la comercianții din zonele de securitate ale unui aeroport sau de la bordul aeronavei atunci când îți achiziționezi produse de consistență lichidă, în interiorul căreia se află, poziționată în mod vizibil, dovada achiziționării acesteia dintr-un astfel de mediu (bon de casă). Această pungă dispune de un sigiliu de unic folosință, astfel că, după introducerea LAGs şi a bonului în interiorul pungii, orice intervenție asupra integrității sigiliului pungii STEB, atrage după sine anularea criteriilor de acceptare a produselor la transport în cabina aeronavei.

Notă: Atunci când tranzitaţi ori sunteţi în transfer către altă destinație, nu uitaţi să solicitaţi comerciantului introducerea LAGs într-o pungă STEB.

Dacă lichidele pe care intenționați să le transportați în bagajul de cabină nu se încadrează în niciuna dintre categoriile de mai sus, va trebui să le transportați în bagajul de cală.

Notă: O excepţie de la regulile de mai sus se aplică la Aeroporturile Internaţionale „Avram Iancu” Cluj Napoca și „Traian Vuia” Timișoara, unde echipamentele cu raze X din dotare permit controlul de securitate al tuturor lichidelor (LAGs) fără a fi necesară scoaterea acestora din bagaj.

ro_RO